- Democraat Joe Biden wordt woensdag de 46e president van de Verenigde Staten na het afleggen van de ambtseed.
- Naar verwachting zullen heel wat besluiten van voorganger Donald Trump snel worden teruggedraaid.
- Zo willen de VS weer meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs en sneuvelen waarschijnlijk de door Trump ingestelde reisbeperkingen tegen moslimlanden.
- De harde koers van de regering-Trump tegen China lijkt wel te worden doorgezet.
Democraat Joe Biden legt woensdag de ambtseed af en wordt dan de 46e president van de Verenigde Staten. Daarmee komt een einde aan de tumultueuze ambtsperiode van de Republikein Donald Trump, die de afgelopen vier jaar in het Witte Huis zat.
Opperrechter John Roberts neemt de ambtseed op het middaguur (18.00 uur in Nederland) af bij Biden. Dat gebeurt buiten het Capitool.
De 78-jarige Democraat spreekt daarna zijn landgenoten toe. Biden gaat volgens zijn team spreken over de strijd tegen het coronavirus en het “verenigen en genezen” van zijn land.
De plechtigheden rond de machtsoverdracht hebben dit jaar vanwege de coronacrisis een sober karakter. Er wordt geen grote mensenmassa verwacht in de hoofdstad, waar na de recente bestorming van het Capitool ook strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
De ceremonie wordt wel bijgewoond door politici en hun gasten. Ook oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn aanwezig.
Trump woont de plechtigheden niet bij. De afzwaaiende president heeft na de verkiezingen geklaagd over fraude en zijn tegenstander niet gefeliciteerd. Ook nodigde hij Biden niet uit voor het traditionele bezoek aan het Witte Huis in de aanloop naar de machtsoverdracht.
Lees meer: Zo ziet Trumps laatste dag als president eruit
Veel besluiten van Trump worden teruggedraaid
Biden gaat in de eerste dagen van zijn ambtstermijn volgens Amerikaanse media direct een groot aantal presidentiële bevelen uitvaardigen en zo besluiten van Trump terugdraaien.
De nieuwe president wil bijvoorbeeld dat zijn land weer gaat meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs. Ook sneuvelen naar verwachting door Trump ingestelde reisbeperkingen tegen moslimlanden.
De aankomende minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Anthony Blinken, heeft zich echter positief uitgelaten over de harde koers van de regering-Trump tegen China.
Volgens Blinken was die gegrond, hoewel de aankomend topdiplomaat van de VS wel benadrukte dat hij op sommige momenten liever andere methodes had gezien. Blinken zei ook zich te gaan inspannen voor herstel van de beschadigde banden tussen de VS en oude bondgenoten.
Blinken schaarde zich dinsdag achter de uitspraak van zijn voorganger Mike Pompeo, die China eerder op de dag heeft beschuldigd van genocide op de Oeigoeren, een islamitische minderheid die in de noordwestelijke Chinese regio Xinjiang woont.
Harde lijn tegen China blijft
Tegen de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken zei Blinken er niet aan te twijfelen dat China de VS in de komende jaren het meeste problemen gaat opleveren. De ministerskandidaat zei erop te vertrouwen dat de Republikeinen zich ook kunnen vinden in de aankomende koers ten opzichte van China.
Blinken zei ook dat het herstellen van de beschadigde betrekkingen met de oude bondgenoten van de VS een prioriteit wordt. Volgens Blinken is er een verenigd front nodig om China, Rusland en Iran het hoofd te bieden.
Na vier jaar geregeld solistisch optreden door de VS op het wereldtoneel, zei Blinken "met bescheidenheid" te willen samenwerken met andere landen.
"We hebben een grote taak voor ons met het herstellen, het nieuw leven in blazen van die betrekkingen. Ik denk dat het begint met weer op komen dagen", aldus Blinken. "Sommige van onze bondgenoten en partners stellen gebaseerd op de afgelopen jaren vraagtekens bij de duurzaamheid van onze toezeggingen, en het wordt lastig ze te overtuigen."